Turism

Principalul obiectiv turistic al comunei este zona vest, prin relieful diversificat, se dorește o valorificare a resurselor naturale, materiale, umane, tradiții istorice și interculturale în scopul unei dezvoltări susținute a turismului. De asemenea se dorește punerea în valoare a potențialului turistic a comunei prin , zona Văii Morilor , Văii Cerişa și satul Fufez.
Comuna Halmășd prezintă un potențial turistic, reprezentat prin obiceiuri gastronomice și tradiții populare care îmbracă forme aparte, manifestări artistice și culturale. Din nefericire datorită lipsei fondurilor pentru reabilitare, obiectivele turistice s-au degradat parțial.
Pozitia geografică a comunei favorizează dezvoltarea turismului, prin diversitatea peisajului (dealuri, munți, văi).
Primăria comunei are în proprietatea sa o suprafață de 30 ha de pădure, care poate fi exploatată prin mijloace și metode specifice, pentru a transforma acea zona într-una de interes turistic. Prin accesarea fondurilor structurale, comuna poate beneficia de importante sume de bani pentru proiecte care au ca și scop dezvoltarea turismului în zonă.
Posibilitățile de dezvoltare sunt nenumărate:
- Satul Fufez aşezat pe culmea estică a Apusenilor, în zona Rezului. Casele satului sunt construite din materiale tradiționale: lemn, piatră şi chirpici, la distanțe mari unele de altele, înconjurate de terenuri agricole în suprafețe mari de peste 5 ha. Gospodările sunt organizate pentru creşterea animalelor(vaci, porci, păsări) şi fructe în special : cireşe, pere şi prune, toate ecologice.
- Vecinătatea satului Drighiu cu pădurea Lapiş, în care este organizată Rezervația naturală de cerbi lopătari şi porci mistreţi.
- Zona Valea Morilor în care sunt construite peste 20 de cabane, Moara pe apă, legenda cu fata morarului care a fost vândută turcilor pe o cantitate de aur egală cu greutatea ei, existenţa comorii sub stîncile din apropierea morii ;
- Izvorul termal din Nadă pe teritoriul satului Cerişa ;
- Cascada de pe Valea Şipotului şi Peşterea haiducului Coman, situate pe teritoriul satului Halmăşd.
- Locul în care a fost aşezată cetatea construită în perioada Hallmstad(epoca fierului)
- Existenţa unui număr de peste 400 de gospodării în cele cinci sate în care se practică agricultura tradiţională, cultivarea terenului, creşterea animalelor (vaci, bivoli, cai. porcine, oi, caprine şi păsări) şi care pot oferii spaţii de cazare corespunzatoare pentru turişti.
- Existenţa unui număr de peste 50 de case cu etaj, tip vilă, în toate satele comunei, care pot fi atestate ca pensiuni turistice.
- Existența a peste 40 case şi grajduri pentru animale construite în stil tradiţional din piatră, lemn şi chirpici, cu filigorii şi târnaţ, care pot fi conservate şi în care pot fi organizate expoziții de haine tradiționale, unlete şi scule folosite în agricultura traditională. .
- Produse agricole ecologice: lapte, carne de vită,de porc, de ovină şi pasăre, produse apicole ce pot fi procurate direct din gospodăriile tărăneşti, fructe ecologice: mere, pere vişine, cireşe, piersici, cireşe sălbatice, zmeură, coacăze, mure sălbatice, ciuperci de pădure, măceşe, plante medicinale în stare naturală verzi şi uscate, etc.
- Terenuri accidentate ce se pretează sporturilor extreme în special pentru motociclete, jeepuri şi
- Drumurile de pământ şi de exploatație forestieră existente în toate pădurile ce înconjoară satele comunei, pe care pot fi organizate drumeții pentru vizitarea pădurilor, obiectivelor turistice, a rezervației naturale etc.
- Disitilariile de pălincă care produc pălincă traditională din prune ecologice, mere, pere, cereale(grâu, secară şi porumb).
Îmbunătățirea căilor de acces, îmbunătățirea (construirea) spațiilor de cazare, dezvoltarea unui centru (bază) sportiva, a unui camping, amenajarea unui patinoar, amenjarea unui traseu montan, a unor fântâni arteziene în fiecare sat al comunei,toate acestea atrăgând dupa sine un flux mult mai mare de turiști și totodată de investitori, fapt care duce la dezvoltarea economiei comunei.
Promovarea tradițiilor și a obiceiurilor românești, organizarea de activități artistice specifice zonei, promovarea gastronomiei specifice( moşocoarne, plăcinte, polejnece, etc) -toate împreuna duc la dezvoltarea turismului în zonă.